Islak mendiller alerji riskini artırıyor

Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Meltem Önder, ıslak mendillerdeki alkol ve parfümün, alerjik reaksiyonlara yol açarak, ciltte kızarıklık, ödem, kabartı ya da döküntüye yol açabildiğini belirtti.Önder, yaptığı açıklamada, alerjik reaksiyonlara yol açan ürünler arasında kozmetiklerin önemli yer tuttuğunu, cilt sağlığının korunması için bunların kullanımında seçici olunması gerektiğini söyledi.

islak-mendil2
Özellikle bebek ve çocuklar için kullanılan ürünlerde dikkatli davranılması gerektiğini vurgulayan Önder, “Islak
mendil kullanımında dikkatli olunmalı. Çünkü bunlar yüksek miktarda parfüm ve alkol gibi dezenfektanlar içerebiliyor. Yüksek miktardaki alkol ve parfüm, ciltte kızarıklık, ödem, kabartı, su toplaması ya da döküntü gibi çeşitli alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor” bilgisini verdi.

Bunların yerine bebeklerin temizliği için ılık su kullanılmasını öneren Önder, şöyle devam etti:
“Temizlik koton ya da pamuklu bezle yapılmalı. Özellikle ağız ve göz çevresi temizliğinde dikkatli olunmalı. Hele ki egzaması olan çocuklarda bu ihmal edilmemeli. Genital bölge ve kalça temizliğinde idrar ve kullanılan mendillere bağlı pişikler olabiliyor. Burada da ıslak mendil kullanılmamalı. Kullanılması gerektiğinde ise yine ıslak mendillerin parfümsüz, renksiz ve alkolsüz olanları tercih edilmeli. Burada pişik arttığında ve deride reaksiyon geliştiğinde, enfeksiyon açısından sancılı bir süreç başlayabilir.”

Parfüm oranı yüksek ürünlerin ciltte leke de yapabildiğine dikkati çeken Önder, bu nedenle içeriğinde ne olduğu ve oranları yazılı, denetimleri yapılmış ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.
Önder, içeriğine ilişkin bilgi ve nerede imal edildiği yazmayabildiği için restoranlarda verilen ıslak mendillerin kullanımında da temkinli davranılmasını istedi.

Bebek şampuanlarının alerjiye yol açabildiğine yönelik iddiaların bulunduğunu dile getiren Önder, kokulu, renkli şampuanlardan kaçınılması gerektiğini bildirdi.- “Tırnak cilası ve saç boyalarına dikkat”Tırnak cilalarından Brezilya fönüne, saç boyalarından kırışıklık önleyiciler ile ev temizlik ve kişisel hijyen ürünlerine kadar birçok malzemede “formaldehid” maddesi bulunduğunu belirten Önder, bunun alerjen olarak belirlendiğini söyledi.

Meltem Önder, “Bu ürünlerin kullanımında herhangi alerji geliştiğinde hemen uzmana başvurulması gerekiyor. Çünkü erken tanı konulduğundaduyarlılıkları engellenebiliyor” diye konuştu. Saç boyasının, ilk uygulamada reaksiyona yol açmasa da daha sonra göz kapaklarında ödem, saç diplerinde kabarma gibi sorunlara neden olabildiği uyarısında bulunan Önder, nemlendiricilerde de benzer sorunların görülebildiğini ifade etti. Önder, bu tür ürünlerin marketler yerine mutlaka eczanelerden ve hekim önerisiyle alınması gerektiğini vurguladı.