Halı-Temizliği-Nasıl-Yapılır?-Evde-Kolayca

Halı temizliği nasıl yapılır? Tüm halıların temizliği aynı şekil demi yapılır? En pratik temizlik metotları nelerdir? Tüm soruların yanıtları yazımızda .

  1962 yılında Çatalhöyük kazılarında elde edilen Neolitik devre ait (MÖ 6000) dokuma parçaları, Anadolu’da dokumacılık tarihinin çok çok eski olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Buda özellikle Anadolu da binlerce yıldır süregelen bir halı ve kilim kültürünün olduğunu göstermektedir. Sanayileşme ile birlikte el dokuma halıların yerini makinelerde dokunan farklı türdeki halılar aldı. Türlerinin farklı olması halı yıkama fabrikalarının farklı türde makinelere sahip olma ihtiyacını doğurdu. Halı yıkama fabrikalarınızda halılarınızı yıkamanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da çok fazla . Merdiven altı Halı yıkama fabrikaları, uzun süren yıkma süreleri ve son yıllarda maliyetlerin artması Evde halı yıkmayı daha da avantajlı duruma getirdi.

 Halı temizliği Nasıl Yapılır? Evde Kolay Bir Şekilde

  1. Evde halı temizliğinin en önemli ve ilk adımı anında kirlere müdahale etmenizdir. Halılarınızın üzerine bir şey döküldüğünde hemen bir peçete ile ilk önce kurutun Kosla halı şampuanı elde alıp sıcak su ile karıştırarak güzelce siliniz. Bulaşık süngerinin tırtıklı yüzeyiyle kirlerin çıkmasını dahada kolaylaştırmış olursunuz. Ne kadar sıcak su kullanırsanız o kadar iyi sıcaklık arttıkça çözünürlükte artar ve deterjanla birlikte kullandığınızda çıkmayacak leke yoktur.
  2.  Yöntemlerden bir diğeri de Halılarınızın leke olan kısımlarına akşamdan karbonat dökerek elinizle halının iyice içine işlemesini sağlayınız. Sabah kalktığınızda 1 litre sıcak suyun içerisine yarı çay bardağı beyaz sirke ekleyerek güzelce silin.  Hemen arkasından elektrik süpürgesi ile halınızı süpürün tüm lekelerin çıktığını göreceksiniz.
  3. Halılarınızı mikroplardan arındırmak için piyasada ve sanal mağazalardan elde edebileceğiniz buharlı makinelerden edinebilirsiniz. Bunlar halılarınızın üzerindeki mikroorganizmaları yok edecekleri gibi renginin parlaklaşacaktır. Dikkat etmeniz gereken halının aynı bölgesine uzun bir süre buhar vermeyin.
  4. Evde evcil hayvan besleyen veya halının üzerindeki saçları elektrik süpürgesi ile almanız mümkün değildir. Bunun için yapacağınız şey bir koli bandını açarak halının yüzeyine yapıştırıp çekmek böylelikle halının üzerindeki tüm tüyleri almış olacaksınız.
  5. Çay ve kahve lekelerini hemen çıkarmak için oksijenli su veya sodayı lekenin üzerine dökerek renksiz bir bezle iyice silin sonra kuru bir bezle de iyice kurutun lekenin ortadan kalktığını göreceksiniz.

Evde Halı Nasıl Yıkanır?

Halıların yıkanacağı yeri seçmekle başlayalım ilk önce. Gideri olan açık bir alan olması yeterli. Balkon,teras,bahçe gideri olsun yeterli.

Öncelikle halıyı yıkanacak yeri temizlemelisiniz. Sonrasında halınızı ters bir şekilde serin ve arka tarafından halıyı yıkamaya başlayın. Koslanın halı detarjanını kullanabilirsiniz. Üzerinde elde yazıyor. Bir kovayı su ile doldurup Deterjandan kovaya bir kaç kapak ekleyin. Kovadaki suyu iyice köpürtün ve halının arka tarafına oto fırçası kullanarak iyice köpükle fırçalayın . Sonrasında da durulayın.

Gelelim halının ön yüzüne halının ön yüzünü çevirdikten sonra benzer işlemi yapacağız ama bu sefer sıcak suyun içerisine kosla halı deterjanından yeteri kadar dökeceğiz. Ardından fırçayla sıcak köpüklü suyu halının her yerine yayın. Bu işlemden sonra patates çuvalını elinize geçirerek ovmaya başlayın. Leke olan yerlere sadece halı deterjanı dökerek ovmaya devam edin. Sonrasında halınızı durulamaya geçin . Hortumla yıkayıp çek pas ile çekin. İyice duruladıktan sonra halılarınızı üzerine bir sandalye koyarak balkon demirine asabilirsiniz.

Halı temizliği nasıl yapılır? adlı yazımızda daha çok Evde halı nasıl yıkanır? konusundan bahsetmeye çalıştık koltuklarınızı da yıkamak istiyorsanız koltuk yıkamada Arap sabunu mucizesi adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Sosyal Medyada Biz

 Youtube     İnstagram    Facebook