El Temizliği ve Hijyen

 

El temizliği ve hijyen yazımızda el temizliğiyle hangi hastalıkların önüne geçebilirsiniz ve neden önemli olduğu hakkında bilgi vereceğiz.

El temizliğine bir çoğumuz önüm vermekteyiz ve birde el temizliğine pek önem vermeyen bir kesim var evet İngiltere de yapılan bir araştırmaya göre ellerin çok sık sabunlarla ve antibakteriyel sabunlar ile yıkanmasının çok zararlı olduğu anlatılmakta bunun nedeni elin doğal florasının bozulması eğer ellerinizi çok sık yıkıyorsanız ellerinizin doğal florasını bozup ellerinizde daha fazla mikro üremesine neden olabilirsiniz.

El Temizliğinde Doğal Floranın

Önemi 

Ellerimiz üzerinde yaşayan doğal faydalı bakterilere flora denir.El florası elimiz üzerinde üreyecek zararlı bakterilere karşı savaşır ancak siz ellerinizi çok sık bir şekilde yıkarsanız belli bir süre sonra el floranız zarar görecek ve buna bağlı olarak ta  mikroplara karşı savaşamayacak hale gelecektir.

 Ne Sıklıkta Ellerimi  Yıkamalıyım?

  • Tuvaletten sonra
  • Yemekten önce
  • Sigara içtikten sonra

gibi sizinde doğru şekilde bildiğiniz gibi yıkama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.Ancak önemli olan şeylerden biriside nasıl yıkamanız gerektiğiniz bilmenizdir.

Ellerimi Nasıl Yıkamalıyım?

  1. Eller yıkanırken öncelikle musluğun altında ıslanır sonrasında doğal ürünlerden yapılmış sabunlardan kullanarak ellerinizin iyice köpüklendirin
  2. Köpük sanılanın aksine mikropları öldürmez,sadece ellerinizi kaygan hale getirir böylelikle ellerinizden mikropların daha kolay bir şekilde kayıp gitmesine olanak sağlar.
  3. Köpüklü ellerinizi musluğun altına tutarak iyice ovup mikropların kayıp gitmesini sağlayın.
  4. Geldik işin en önemli kısmına yine İngiltere de yapılan bir çalışmaya göre ellerini yıkadıktan sonra kurulayan kişilerin ellerinde daha az bakteri ürerken nemli bırakılan ellerde bakteri üremesi artıyor.Bunun için mutlaka ellerinizi yıkadıktan sonra iyice kurulamalısınız.
  5. Yukarıda söylediklerimizin özetini yaparsak el yıkama konusunda takıntı yapmanıza hiç gerek yok çünkü ellerinizin florası ellerinizi temizlemek için var hatta o kadar etkili kaşık ve çatalla yemek yemek yerine ellerinizle yemeği yemeniz daha hijyenik çünkü kaşık ve çatallarda bakterilere karşı savaşacak bir flora tabakası yok
  6. Ayrıca kimyasal içeren (bulaşık detrjanı gibi) ürünlerden uzak durun
  7. Antibakteriyel sabundan kesinlikle uzak durmalısınız bunların elinizin florasına ciddi zararlar verir sonra bu ürünleri kullanmadığınız zaman hemen hasta olursunuz.

Toparlarsak el yıkama işleminde yapmanız gerekenleri sıraladık el temizliği ve hijyen yazımızda bilmeniz gerekenlerden bahsettik sizlerden gelecek sorulara göre yeni yazılarımızda görüşmek üzere.


Youtube                        İnstagram                         Facebook                       twitter